Rețeaua 5G continuă să fie dezvoltată: de ce este importantă și ce face pentru noi

de: Andrei Tilimpea
15 10. 2021

Börje Ekholm, CEO Ericsson, consideră că dezvoltarea serviciilor 5G poate duce la o creștere masivă a PIB-ului și implicit a economiei.

De altfel, acesta apreciază că, până în anul 2030, două treimi din forța de muncă mondială va depinde de conectivitatea 5G.

“În ceea ce privește investițiile, situația este clară: Uniunea Internațională a Telecomunicațiilor estimează că în următorii 10 ani  vor fi necesare investiții suplimentare de 428 de miliarde de dolari, cu scopul de a furniza servicii de broadband de înaltă calitate cetățenilor de la nivel global, care nu au în prezent acces la internet. Vedem și că fiecare creștere de 10% în ceea ce privește implementarea serviciilor de acces la internet în bandă largă, la nivelul unei țări, se reflectă într-o creștere a PIB-ului de 1,5%, în medie. De asemenea, dacă discutăm despre schimbările climatice, știm că prin implementarea soluțiilor tehnologice, emisiile de dioxid de carbon, de la nivel mondial, ar putea fi reduse cu 15%, până în 2030”, spune Ekholm.

El precizează că transformarea digitală este un motor global de creștere economică durabilă, o pârghie fundamentală în combaterea schimbărilor climatice și un puternic factor de incluziune socială.

Digitalizarea poate fi locomotiva economiei

“Ținând cont de aceste lucruri, trebuie să acționăm de îndată pentru a accelera și a maximiza potențialul digitalizării, cu scopul de a răspunde priorităților globale, inclusiv celor trasate în cadrul Summitului G20”, arată compania.

Astfel, din acest punct de vedere, stimularea investițiilor private și accelerarea implementării unei infrastructuri reziliente de mare capacitate, precum infrastructura 5G, sunt aspecte fundamentale.

“În contextul în care anticipăm că, până în anul 2030, două treimi din forța de muncă mondială va depinde de conectivitatea 5G, este esențial să facem eforturi pentru a închide decalajul existent în materie de competenţe digitale și să depășim, de asemenea, problema excluziunii digitale”, afirmă CEO-ul Ericsson.

De la soluţiile de inteligenţă artificială sau robotică, la dezvoltarea de aplicaţii, ritmul rapid al dezvoltării tehnologiei presupune şi faptul că instituţiile academice vor necesita invariabil sprijinul industriei IT pentru a putea susţine procesul digital de învăţare dincolo de un nivel de bază, precum şi pentru a le oferi studenţilor mai mult decât o bază de cunoştinţe teoretice, iar parteneriatele public-private vor fi esenţiale din acest punct de vedere, susţine Börje Ekholm.